Napotkane perełki...

Zioła

Kardamon, aromatyczna przyprawa...

 

 

" Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. "  Paulo Coelho

 

 

Będąc w jednym z krajów arabskich, zostałam poczęstowana kawą. Ktoś może powiedzieć, a cóż to za nowość ? Wiem, żadna nowość tam każdego częstują kawą, herbatą, wiele razy tego doświadczyłam. Lecz tym razem kawa była wyjątkowa...

 

 

Kiedy wypiłam łyk kawy, jej cudowny, zniewalający smak, powalił mnie na kolana... Moje oczy z "zaskoczenia" zrobiły się niemal tak wielkie jak filiżanki w których podano nam kawę... Co to za kawa i jaka jest w niej przyprawa ? - zapytałam. To... kardamon.

 

 

Nazwę znałam, przyprawy niestety, nie... Postanowiłam pójść na bazar i kupić kardamon do domu. Od tej pory jest u mnie w domu zawsze obecny, ponieważ można go już kupić bez żadnych  problemów w sklepach. Dostępny jest zarówno mielony jak i w ziarnkach...

 

Kardamon jest teraz jedną z moich ulubionych przypraw. Nie każdemu może przypaść do smaku. Kardamon ma mocny, ostry, żywiczny, aromatyczny, niepowtarzalny smak i kamforowy zapach...

 

 

Kiedy go mielę, jego niezwykły zapach rozchodzi się po całym mieszkaniu... Jest to roślina wieloletnia, pochodząca z tropikalnych lasów... Ma naziemny system korzeniowy, pochodzi z tej samej rodziny co ... imbir. Jest to roślina wysoka, dorasta od 2-4 m. Posiada długie, ciemnozielone liście, nawet do 50 cm długości.

 

 

U podstawy, posiada duże bulwiaste kłącza i wyrastające strąki nasion. Wytwarza 1-2 cm owoce tzw. torebki, które stanowią przyprawę... Nasiona zbierane są w październiku i listopadzie, jeszcze niedojrzałe, aby nie wysypały się ze strąków. Przeważnie suszy się je na słońcu...

 

 

Rosną w klimacie tropikalnym, zarówno w stanie dzikim, jak i na plantacjach. Uprawiany jest w Indiach, na Jawie, Bangladeszu, Malezji... Kardamon, używany jest głównie w krajach Bliskiego i Dalekiego Wschodu.

 

 

W krajach śródziemnomorskich, kardamon był przyprawą bardzo cenioną już w starożytności. Wysoko ceniona przez Greków i Rzymian, którzy przypisywali jej leczniczy wpływ na serce i żołądek. Używano go w Indiach i Egipcie jako kadzidełek...

 

 

Kardamon cieszył się uznaniem rozmiłowanej w korzeniach, kuchni staropolskiej. Sproszkowanych ziaren kardamonu używa się m.in. do kawy, herbaty, likierów, pierników, wykwintnych kiełbas, jako jednego z wielu składników curry... Stosowany jest w chorobach układu pokarmowego, nerek, gorączce, w nerwicach, bólach gardła, nawet w chorobach płuc, przy zakażeniu dziąseł, zębów i jako antidotum przy ukąszeniach i ugryzieniach...

 

 

Moja fascynacja kardamonem była i jest bardzo wielka. Postanowiłam zdobyć tę niezwykłą roślinę. I kupiłam ją u Benedyktynów, zasadziłam i ciągle sprawdzam, czy pojawią się strąki a w nich ziarnka. Wciąż czekam ... i czekam. I może kiedyś...