Napotkane perełki...

Zioła

Kolendra...perełka wśród ziół

 

 

Jakie znasz leki, mów ?           Edward Stachura

...Znam zioła wysokie - to śpiewać

śpiewaniem usta modlić o, ptactwo

i wzwyż odchodzić po łukach co w gardle

i już po łukach błękitnych wznoszenie

a zatroskanie opadnie od ciebie

a ty sobie wzwyż omdlewanie o, ptactwo

Znasz jeszcze inne zioła, mów ?

Znam zioła powabne - to woda

kiedy stopy nienawidzą już włóczyć

i dobry lepszy muł wodorosty

choć najlepiej z dna wyrastać jak rafy

bo zemsta może kiedyś przypłynie ten okręt

a jeszcze zza grobu wodnego zemsta

Znasz inne leki jeszcze, mów ?

 

 

Nawet zimą możemy mieć swoje , świeże zioła. Należy jesienią przed przymrozkami posadzić do doniczek i umieścić na parapecie okiennym. Każdy może mieć taki maleńki ogródek w swoim mieszkaniu, zioła są wtedy łatwo dostępne, tym bardziej, że podnoszą walory smakowe przygotowywanych przez nas potraw. Zioła zawierają wiele substancji czynnych, działających leczniczo na organizm ludzki. Obecnie przez cały rok możemy kupić zioła, ale jaka to jest satysfakcja, kiedy zrywamy listki , gałązki ziół, które przez nas zostały wyhodowane. Ponieważ lubię i stosuję zioła w swoich potrawach, dlatego uprawiam je od wczesnej wiosny w ogrodzie . A jesienią przenoszę wiele ziół do mieszkania. Bardzo lubię i cenię, za jej walory...kolendrę -Coriandrum. Jest to inna odmiana niż kolendra siewna.

 

 

Listki kolendry siewnej, przypominają natkę pietruszki. Niestety kolendra sadzona na rabatce, dosyć szybko wyrasta, zakwita i zawiązuje owoce. Owoce są doskonałe smakowo, po zmieleniu zaś, mają zapach bardzo przyjemny, bergamutowy, słodkawy, i tak bardzo aromatyczny... niczym pomarańcza lub lawenda. W Polsce kolendra bardzo często nazywana jest polskim pieprzem. Owoce zawierają olejki lotne, cukry, witaminę C, sole mineralne, tłuszcze... Kolendra siewna jest rośliną jednoroczną... To jedna z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka... Ojczyzną kolendry jest Azja Mniejsza i rejon Morza Śródziemnego. Znana była w starożytności w Indiach, Egipcie, Palestynie. Wzmianki o niej znajdują się w Biblii w Starym Testamencie,  została porównana do manny. Znaleziono ją również w grobach staroegipskich. Cieszyła się ogromnym powodzeniem za czasów panowania faraona Ramzesa II Wielkiego. Zasługując na szczególną uwagę, wzmiankowano o niej na egipskich papirusach.

 

 

Skąd takie zainteresowanie w tamtych czasach kolendrą ? Otóż przypisywano jej szczególne właściwości magiczne i niemal nadprzyrodzone. Większość z nas uważa, że ta zielona roślinka, ma niezbyt przyjemny zapach - zapach pluskwy. No właśnie, jej nazwa pochodzi od greckiego słowa "KORIS", co znaczy "pluskwa". Wg mnie, ta ocena jest bardzo mocno przesadzona. Moja kolendra jest inna, wyjątkowa, jej listki przypominają pewne odmiany bazylii, lecz jaka to jest odmiana ? przyznam się, że nie wiem. Doniczkę z kolendrą, kupiłam w ogrodzie u benedyktynów w Maria Laach. Jej rozmnażanie jest niezwykle prostą sprawą. Obcinam 2 -3 gałązki kolendry, to znaczy tyle ile potrzebuję. Z ziołami nigdy nie należy w potrawach "przesadzać", ponieważ można nadmiarem ziół, zepsuć potrawę. Z gałązek obrywam listki, zostawiając trzy u samej góry. Gałązki wkładam do szklaneczki z wodą, po kilku dniach, mam ukorzenioną roślinę, którą sadzę do doniczki z ziemią uniwersalną.

 

Podlewam, a po dwóch tygodniach mam nowe plony i fantastyczną świeżą kolendrę. Prawda, że to jest bardzo prosta hodowla ? Odkąd mam swoją ulubioną kolendrę i od zakonników wiem, jak ją uprawiać, to nie wyobrażam sobie, aby mogło jej w mojej kuchni zabraknąć.